Helsinki City Marathon tavoiteaikaan jäniksen avulla

Helsinki City Marathonilla juoksijoilla on mahdollisuus seurata jäniksiä, jotka juoksevat tasaisen vauhdin taulukon mukaisesti tiettyyn tavoiteaikaan. Jänikset juoksevat tavoiteaikoihin 3h, 3:30h, 4 h, 4:15 h, 4:30 h, 5 h ja 5:30 h.

Suomessa kolmen tunnin jäniksiä on vain Helsinki City Marathonilla.

Viime vuonna Helsinki City Marathonilla kokeiltiin kolmen tunnin jänisten toimivuutta. Haasteena on tasaisen vauhdin ylläpitäminen ja jänisjuoksijoiden kunnia-asia on pitää aika täsmälleen. Aina ei kuitenkaan juoksu kulje, ja siksi jäniksiä on aina enemmän kuin yksi per tavoiteaika.

Tänä vuonna mukana on yksi viime vuonna juosseista jäniksistä, Marko Vaittinen. Vaittinen on kokenut juoksija ja lähtee aina hakemaan kisasta hyvää tulosta. Viime vuosi oli hänelle ensimmäinen, jolloin hän aloitti muiden juoksijoiden auttamisen vauhdinpitäjänä. Vaittisen henkilökohtainen ennätys on ihailtava 2.19.48. ja HCM:llä hän auttaa muita juoksijoita saavuttamaan 3 tunnin maagisen rajapyykin jäniksen roolissa.

Marko Vaittinen kertoo tunnelmia viime vuoden HCM-tapahtumasta:

"Viime vuonna oli hienoa olla janiksenä. Keli oli upea ja kannustusta oli tavanomaista enemmän. Olen juossut itse Helsinki City Marathonin aikaisemmin muistaakseni neljä kertaa ja parhaimmillani olen ollut kolmas. Kun juoksu alkoi, jänisten mukaan kolmen tunnin tavoitteluun lähti useita kymmeniä juoksijoita, mutta matkan varrella porukka harveni. Uskon, että loppuun asti ryhmässämme kolmeen tuntiin juoksi noin viisi juoksijaa. On todella tärkeää, että jänikset juoksevat tasaista vauhtia ja että sovittuun aikaan päästään, sillä pyrimme auttamaan juoksijoita pääsemään tavoitteeseensa. Viime vuonna loppuaikamme oli noin 2.59.00 eli onnistuimme hyvin."

Vaittinen jatkaa: "Jänisjuoksusta jäi erityisen hyvä fiilis. Yksi kolmeen tuntiin juosseista kavereista tuli moneen kertaa kiittämään, ettei olisi millään yksin juossut tuohon aikaan. Toivottavasti nämä samat kolmen tunnin tavoittelijat juoksevat tänäkin vuonna ryhmässämme ja toivottavasti saamme paljon lisää uusia tavoiteajan alittajia.

Viime vuonna uudistetusta reitistä Marko toteaa: "Reitti on uudistuksista huolimatta hieman raskas, mutta selkeästi parempi kuin vanha reitti. Juoksijoille on parempi kiertää kaksi kierrosta yhden kierroksen sijasta. Kahden lenkin reitillä on enemmän juoksijoiden kannustusta, kun tutut ja tuntemattomat kerääntyvät reitin varrelle."

HCM- jänikset auttavat varsinkin ensikertalaisia säilyttämään tasaisen vauhdin koko juoksun ajan. Juoksussa toimivat jänikset löytyvät lähtöpaikalta tavoiteaikakylttien luota. Erotat jänikset muusta joukosta Garminin kirkkaankeltaisista liiveistä sekä massan yläpuolelle näkyvistä viireistä, joissa tavoiteaika näkyy. Kovinta vauhtia menevät kolmen tunnin jänikset eivät kanna viiriä, sillä se on kovemassa vauhdissa hankala kantaa selässä mukana. Heillä on paidassaan näkyvä merkintä tavoiteajasta.

Kuva alla: 4:30 h jänikset saapumassa maaliin 2015 Helsinki City Marathonilla